Globaal verdelen we stijldansen in standard (STD) en Latijns-Amerikaans (LA). De Engelse Wals, Tango, Quickstep. Slow Foxtrot en Weense Wals rekenen we tot de STD-dansen, terwijl de Cha Cha, Rumba, Samba, Paso Doble en Jive onder LA vallen.

Engelse Wals

De engelse wals is in 1921 ontstaan. De voorloper van de engelse wals is de Boston, die reeds in 1874 vanuit Amerika werd ingevoerd. Het woord wals betekent letterlijk draaien. De Boston werd rond 1874 ge´ntroduceerd in Engeland. De Engelse Wals werd pas populair rond 1922, samen met de Tango. De danshouding van de Boston lijkt in onze ogen wat ongewoon. De man en vrouw stonden naast elkaar in plaats van tegenover elkaar. Direct na de Eerste Wereldoorlog kreeg de Engelse Wals meer vorm. Pas na 1926 werd de Engelse Wals zoals we ze nu kennen.

Tango

Deze dans komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en wel uit ArgentiniŰ. De tango is ontstaan in de ordinairste wijk van Buenos Aires: ?Barrio de las Ranas?. Voordat de tango daadwerkelijk in Europa gedanst werd heeft het veel tegenstanders gehad, o.a. de Franse bisschoppen en vele artsen. De voorstanders wonnen echter en in 1924 werd de tango in geheel Europa ingevoerd. Oorspronkelijk werd de tango dus gezien als een ordinaire, vulgaire dans. De tegenwoordige tango lijkt wel enigszins op de oude Argentijnse tango, maar is absoluut niet meer ordinair te noemen. De strakke, staccato bewegingen, en dan met name de hoofdacties van de dame zijn kenmerkend voor de tango.

SlowFox

De SlowFox is in het begin van 1900 in Amerika ontstaan als Ragtime en werd oorspronkelijk zeer snel gedanst. Tegenwoordig wordt hij echter langzaam gespeeld. De slow foxtrot wordt in de volksmond ook wel eens gewoon foxtrot genoemd maar dat is dus niet terecht. Dit was wel de oorspronkelijke naam voor deze dans, maar die werd in 1924 gewijzigd in slow foxtrot toen men deze langzamer is gaan spelen.

Quickstep

De quickstep is de opvolger van de (slow) foxtrot. In 1924 gaf men deze dans de naam Quick Time Foxtrot, omdat de muziek voor deze dans te snel gespeeld werd om de figuren van de slow foxtrot op te kunnen dansen. De quickstep is uitgegroeid tot een van de meest gedanste dansen. Het is ook een van de eerste dansen die je op dansles leert. De quickstep staat ook wel eens in de boeken onder de naam "vlugge foxtrot"

Weense wals

Deze wals is omstreeks de 12e/13e eeuw ontstaan aan het hof. Hij werd door de rijken in de grote balzalen op de paleizen gedanst als er feest was. De weense wals is oorspronkelijk van Duitse afkomst en werd in het begin ?Duitse? genoemd. Aan het eind van de 18e eeuw werd echter de naam wals aan deze dans gegeven, de eerste echte walsmelodie dateert dan ook uit 1770, de ?Auch du lieber Augustein?

Cha-Cha

Begin jaren 50 dook deze Latijns-Amerikaanse dans op in de Amerikaanse danszalen. De Cha-Cha-Cha komt voort uit een andere Latijns-Amerikaanse dans, de Mambo, bekend uit de film "Dirty Dancing". Men vond over het algemeen dat de Mambo een te gecompliceerd ritme had. De Cha-Cha heeft wat dat betreft een veel gemakkelijker ritme. De muziek is wat langzamer dan die van de Mambo.

Rumba

De Rumba is afkomstig uit Cuba. De Rumba is de klassieker onder de Latijns-Amerikaanse dansen. De Rumba kent vele vormen, maar over het algemeen wordt de Cuban Rumba als de standaard gezien.

Samba

De Samba is vooral bekend door het carnaval in Rio De Janeiro. Voor 1914 bekend onder de naam "Maxixe", werd de Samba voor het eerst ge´ntroduceerd in Europa rond 1923. De Samba werd echter pas populair na 1945.

Paso Doble

De Paso Doble is rond 1920 ontstaan en stamt uit Spanje. De Paso Doble is daarmee de enige 'Latijns-Amerikaanse' dans die uit Europa afkomstig is! De man speelt de rol van stierenvechter of "Matador" en de dame is de rode lap die de stier moet opjagen. De man 'zwiert' de dame rond alsof zij ware die rode lap.

Jive

De Jive is de laatste Latijns-Amerikaanse dans en is rond 1940 ontwikkeld uit de "Jitterbug", ontdaan van alle acrobatische elementen. Naast de Rock 'n Roll en de Jitterbug hebben ook de Bebop en de American Swing hun invloeden gehad.
Stijldans.net is een danspagina vˇˇr en dˇˇr dansers! Zonder uw/jouw hulp heeft deze pagina geen bestaansrecht! Hoe kunt u bijdragen aan Stijldans.net??
  1. Blijf op de hoogte en ontvang Stijldans.net -nieuws per email! Vul uw emailadres hieronder in en klik op "go"
  2. mail uw dans-bijdragen. U kunt denken aan wedstrijdverslagen, dansen op TV, dans/wedstrijd-agenda's, nieuws, etc. etc.

  3. Vraag gratis producten aan. Kost u niets!